Neurodiversiteetti on uusi musta!

12.09.2017

Naiset ja maahanmuuttajat diversiteetin keulakuvina ovat niin last season. Neurodiversiteetti on uusi musta!

Autismin oireista kärsivillä on usein erikoiskykyjä ja nämä kyvyt ovat hukkaan heitettyä potentiaalia, jos yritysten rekrytointitavat eivät muutu.

Autismin oireista kärsivillä on usein erikoiskykyjä ja nämä kyvyt ovat hukkaan heitettyä potentiaalia, jos yritysten rekrytointitavat eivät muutu, kirjoittavat Austin ja Pisano Harvard Business Reviewn artikkelissa, mikä on julkaistu suomeksi Fakta-lehden syyskuun numerossa. Erikoiskyvyt liittyvät tyypillisesti hahmon tunnistamiseen, muistamiseen ja matematiikkaan, jotka ovat kaikki kovasti teknologia-yrityksissä kaivattuja taitoja. Samassa paketissa tulee kuitenkin yleensä myös omituista käytöstä, esimerkiksi kuulokkeiden pitämistä päällä koko ajan (siis ihan koko ajan), koska yleinen hälinä voi häiritä normaalia enemmän, erilaisia pakkotekemisiä tai heikohkoja sosiaalisia taitoja.

Nykyiset rekrytointitavat ja -prosessit ja ylenmääräinen vuorovaikutustaitojen korostaminen eivät "päästä läpi" neurodiverssejä hakijoita.

Nykyiset rekrytointitavat ja -prosessit ja ylenmääräinen vuorovaikutustaitojen korostaminen eivät "päästä läpi" neurodiverssejä hakijoita, vaikka heillä voisi olla juuri sitä kyvykkyyttä, jota organisaatiossa kaivataan. On hyvin epätodennäköistä, että he pärjäävät haastatteluissa, joissa pitää tuoda itsensä ja osaamisensa esille, kun reipas silmiin katsominen voi olla ylivoimaista. Yritykset menettävät arvokasta potentiaalia jättämällä neurodiverssien työntekijöiden lahjakkuuden käyttämättä.

Vuosia, vuosia sitten tapasin kansainvälisessä teknologiayrityksessä henkilön, jonka käytös ei vastannut käsitystäni trendikkään tietotekniikka-alan konsultista. Ratkaisin asian päässäni sijoittamalla hänet yrityksen talonmieheksi. Noloa. Olin niin omien ennakkoluulojeni vanki.

Käsi sydämellä, olenko palkannut tai ehdottanut palkattavaksi neurodiverssiä työnhakijaa. En ole.

Käsi sydämellä, olenko palkannut tai ehdottanut palkattavaksi neurodiverssiä työnhakijaa. En ole. Olisi varmaan pitänyt. Rekrytointitapoja, osaamisen johtamista ja työn aikaisen tuen muotoja tulee kehittää, jotta heidän osaamisensa saadaan tehokkaasti käyttöön. Ja ennen kaikkea ravistella ennakkoluuloja ja asenteita!

Joko sinä olet työpaikkadiversiteetin aallon harjalla?

LÄHDE: Fakta syyskuu 2017, "Neurodiversiteetti luo kilpailuetua", Robert J. Austin & Gary P. Pisano, Suomennos Heidi Hammarsten, ss. 38-45