Työnjuhlasta työelämän bileisiin

02.05.2017

Olemme juuri juhlineet työtä! Ja opiskelijoita, ylioppilaita ja kevättä siinä samalla, mutta virallisesti vappu on ollut Suomessa 1979 alkaen suomalaisen työn juhla, jolloin siitä tuli myös liputuspäivä. Juhliiko työ nykyäänkin, juhliiko työelämä, mitä tekee työntekijä? Pitäisikö vapun olla eurooppalaisen työn juhla tai globaalin työelämän bileet?

Juhliiko työ nykyäänkin, juhliiko työelämä, mitä tekee työntekijä?

On hienoa, että kalenterissa on erikseen varattu päivä, jolloin työtä juhlitaan, lippu nostetaan salkoon ja työntekijät saavat palkallisen vapaapäivän. Tai jos eivät saa vapaapäivää, saavat pyhäkorvaukset. Jos eivät ole töissä, saavat olla olematta töissä silloinkin. Eivät mene tasan nallekarkit vappunakaan ja toiset saavat noukkia rusinat simasta ja toisille jää pelkät pohjahiivat.

Eivät mene tasan nallekarkit vappunakaan ja toiset saavat noukkia rusinat simasta ja toisille jää pelkät pohjahiivat.

Työelämän sanotaan olevan jatkuvassa muutoksessa ja kovemmassa kuin koskaan ennen. Muutoksen kummeina näyttäisivät olevan vanha tuttu globalisaatio nuoremman kollegansa intoa pursuavan digitalisaation kanssa. Miltä näyttäisi vappubileet heidän järjestäminään? Kansainvälisesti vappu on lähinnä työväenjuhla, joten globalisaation vappujuhlissa saisimme mekin täällä Suomessa vähän vakavoittaa ja siivota juhlintaamme keväisestä karnevaalista totisempaan suuntaan. Toisaalta haltijakummi digitalisaation taikasauvan heilautuksella saisimme vappujuhlinnasta yhteisen kokemuksen olemalla kaikki virtuaalisesti läsnä samoissa bileissä omaa paikallista simaamme särpien.

Työ liikkuu vapaasti EU:n alueella, joten suomalaisen työn erityistä juhlimista voisi pitää EU-vastaisena tekona. Tosin suomalainen vappujuhlinta työllistää siinä määrin eurooppalaisia viinin viljelijöitä, että sitä voitaneen pitää yhteiseen työn juhlaan kutsuna. Pelkästään Helsingin Kaivopuistosta kerättiin 24 000 tyhjää kuohuviinipulloa! Kun muut paikat ja pullotyypit lasketaan mukaan, eurooppalaista viiniä on virrannut useamman viinityövuoden verran. Malja eurooppalaiselle työlle!

Valitkoon jokainen itse omat nallekarkkinsa ja juokoon simansa rusinoilla tai ilman.

Työelämä ei ole sama eikä samanlainen kaikille. Toisille sitä ei ole muuta kuin lehtien otsikoissa. Työelämä on murroksessa ja maailma muuttuu. Mutta suomalainen vapunjuhlinta on, pysyy ja voi hyvin ja on varsinainen moninaisuuden juhla - toisille se on poliittinen kantaa ottava, toisille keväinen karnevaali oli kevät tai ei, toisille lasten ilmapalloja, serpentiiniä ja tippaleipiä ja joillekin mahdollisuus levätä yksi ylimääräinen päivä. Hyvä niin. Olkoon vappu iloinen ja jokaiselle omanlainen juhla jatkossakin ilman turhaa määrittelyä ja rajaamista. Valitkoon jokainen itse omat nallekarkkinsa ja juokoon simansa rusinoilla tai ilman.